15.06.2015

10 zlatnih savjeta kod angažiranja dizajnera interijera


Projekt preuređenja doma može biti uzbudljiv, ali poteškoće često dolaze kad se ideje trebaju provesti u praksi. Ako ne znate odakle biste počeli ili imate puno ideja pa se ne možete odlučiti - možda je vrijeme da zatražite uslugu stručnjaka za uređenje interijera. Preplavi li vas ponekad želja za renoviranjem dok gledate vaš stari naslonjač ili kuhinjske elementima s kojih se ljušti boja? Projekt preuređenja doma može biti uzbudljiv, ali poteškoće često dolaze kad se ideje trebaju provesti u praksi. Ako ne znate odakle biste počeli ili imate puno ideja pa se ne možete odlučiti - možda je vrijeme da zatražite uslugu stručnjaka za uređenje interijera. Prvo razgovarajte o novcu koji imate na raspolaganju

► Ako jasno ne iznesete svoja ograničenja kad je riječ o budžetu za preuređenje, vaš će dizajner izabrati najbolje, najkvalitetnije, ali možda i najskuplje. Posao koji je završio i njemu je referenca, pa naravno da želi da sve izgleda raskošno i vrhunski. No, to može probiti vaš planirani proračun i stoga razgovarajte do koje ste granice spremni ići.

Budžet se može prilagođavati

 Dizajneri interijera žele najbolje za vaš dom, a to se ponekad ne mora poklapati s iznosom vašeg budžeta. Dobra vijest je da se on može prilagođavati. Ako vam predloži npr. zavjese od poda do stropa od luksuznog materijala koji ne ulazi u budžet, razmislite o manje skupim rimskim zavjesama (rolo sjenila) od iste tkanine.

Stručnjaci imaju veze


 Kad koristite usluge dizajnera interijera, morate to promatrati kao bilo koji drugi poslovni dogovor. Zato je bolje potražiti dizajnera s dugogodišnjim iskustvom, jer je veća vjerojatnost da takav ima mnoštvo kontakata. Oni će vam dobro doći ako trebate dobru preporuku za izvođače radova.

Nemojte prelaziti preko svojih želja


 Ako ste previše otvoreni za raznolike mogućnosti, mogli biste uskoro shvatiti da vaš dom postaje ono što voli vaš dizajner. Važno je razgovarati o tome što VI volite. Pokažite slike prostora koji vam se sviđaju, boje koje vam odgovaraju ili materijale koje volite. Osigurajte da finalni proizvod bude zaista vaša vizija.

Najbolji po nižoj cijeni


 Uzmite vremena za traženje dizajnera. Iako se kaže da “koliko platiš, toliko dobiješ”, zaslužujete pronaći dizajnera koji će vam dati ono što želite u okviru vašeg budžeta. Raspitajte se kod prijatelja koji su koristili usluge dizajnera interijera. Istražite njihove internetske stranice te pogledajte dosadašnje radove i način rada.

U redu je reći NE


 Iako vam možda nije lako reći da vam se nešto ne sviđa, vaš dizajner se neće uvrijediti ako ste odbacili ideju. Plaćate ga za projekt koji volite i njegov je posao da ga izradi. Ako vam se neki element ne sviđa, recite to naglas. Iako se možda dizajner neće složiti s vašim izborom, konačna odluka nije na njemu. Zapamtite, projekt je vaš dom i vaša je odluka koji će elementi dizajna ostati, a koji ne.

Ne morate uzeti sve ili ništa  


 Iako će možda izgledati da cijeli vaš projekt mora izraditi dizajner interijera, moguće je platiti uslugu dizajnera za samo jedan dio. Ako tražite nekoga za savjetovanje po pitanju radnih ploha u kuhinji, ne trebate ga plaćati za kompletni redizajn.

Nema potrebe da sve bude novo


 Ponekad se može iskoristiti ono što već postoji u domu. Na primjer, antikna vaza može postati izvrstan držač žlica u kuhinji, a stari toaletni ormarić opremljen vodovodnim instalacijama može postati umivaonik za kupaonicu. Dakle, prije nego što dizajner naruči nešto novo, porazgovarajte o stvarima u vašem domu koje biste željeli obnoviti.

Možda im se neće svidjeti vaše ideje


 Dizajneri interijera prvenstveno su tu da vam daju dizajn stana ili kuće koji će vam se svidjeti, ali to ne znači da su uvijek sretni zbog toga. Kao što se vama možda ne sviđaju sve njegove ideje, vaš dizajner neće možda biti sretan s vašima. Nemojte se uvrijediti i nemojte biti iznenađeni ako će vas pokušati okrenuti u drugom smjeru. Izaberite elemente koji su vam najvažniji i zahtijevajte da se oni uključe u dizan.

Vaš dom možda neće biti njihov prioritet


 Dizajneri interijera mogu vam reći da će im vaš projekt biti prioritet, ali mogu biti vrlo zaposleni, dok ste im vi daleko na listi klijenata. Zbog toga stvorite jasne linije komunikacije. Provjera referenci može pomoći da osigurate mjesto na vrhu liste prioriteta.

Izvor: domosfera.hr