16.07.2015

Traže se dvosobni stanovi s balkonom površine oko 50 četvornih metara
Najtraženiji stanovi na tržištu u Hrvatskoj i dalje su stanovi manjih površina (od 35 do 55 četvornih metara), po mogućnosti s jednom ili dvjema odvojenim spavaćim sobama.


Najčešće se traži dvosoban stan s balkonom, površine oko 50 četvornih metara, na trećem katu stambene zgrade, mirna lokacija, uz javni prijevoz i osigurano parkirno mjesto, uredno vlasništvo i cijenu do 1.250 eura za četvorni metar, navodi se u najnovijem broju biltena Zane, tvrtke specijalizirane za poslovanje nekretninama, u vlasništvu Zagrebačke banke.

Kupci stanova vrlo su različiti i uglavnom kupuju za vlastite potrebe stanovanja. Gotovo uvijek uz potrebu za kupnjom novog stana imaju postojeću nekretninu koju paralelno nude na tržištu, i često je prodaja te nekretnine uvjet za kupnju nove.

U posljednje vrijeme mnogi kupci kupuju stan i kao investiciju, za turističke potrebe dnevnog najma. Kupci su vrlo informirani i često se konzultiraju sa stručnim osobama koje im pomažu pri odabiru stana, a traženi standardi kvalitete gradnje i opremanja stanova svakim su danom složeniji i zahtjevniji. Kupci su uglavnom hrvatski državljani, dok strani državljani još uvijek relativno malo kupuju stanove u Hrvatskoj.

U posljednje tri godine broj ostvarenih kupoprodaja je stabilan

Podaci Ministarstva financija o broju ostvarenih kupoprodaja nekretnina odnose se samo na transakcije za koje je Porezna uprava utvrdila porez i izdala rješenje, no nedvojbeno upućuju na kontinuitet negativnih trendova.

Broj ostvarenih kupoprodaja nekretnina u Hrvatskoj je u kontinuiranom padu od vrhunca ostvarenog 2007. godine, a godišnje stope pada relativno su nestabilne, tj. kretale su se od 5 do 23 posto.
U posljednje tri godine broj ostvarenih kupoprodaja relativno je stabilan, no budući da se podaci za te tri godine još uvijek obrađuju, postoji mogućnost da se na kraju obračuna pokažu i prvi blagi pozitivni trendovi.

Pad broja kupoprodaja stambenih nekretnina kretao se prema stabilnijim stopama od oko 10 do 18 posto godišnje, a u posljednje tri godine broj kupoprodaja je stabilan, prema podacima koji još nisu konačni. Inače, prema tim podacima lani je u Hrvatskoj bilo 71.150 kupoprodaja nekretnina od čega se 28.310 ili oko 40 posto odnosi na kupoprodaje stambenih nekretnina.

Za usporedbu, u 2007. ostvareno je 151.184 kupoprodaje nekretnina od čega se 66.787 odnosilo na stambene nekretnine.

Izvor: domosfera.hr