11.09.2015

Kako brzo prodati stan?

1. DEFINIRAJTE REALNU CIJENU


Postulat svake uspješne prodaje je definiranje realne i tržišno ostvarive cijene budući da je previsoka, ali i preniska cijena najveća zapreka uspješnoj prodaji. S previsokom cijenom odbijate ozbiljne kupce koji bi inače bili zainteresirani te si time uskraćujete priliku da svoju nekretninu ponudite pravim kupcima i u kratkom roku realizirate kupoprodaju. Velika je zabluda razmišljanje mnogih kako su uvijek u poziciji sniziti cijenu i prihvatiti nižu ponudu budući da je velika šansa da konkretnu ponudu ni ne dobijete iz razloga što ju kupci nisu ni razmatrali kao ozbiljnu i konkretnu opciju. Osim toga, statistički gledano, nekretnine koje se mjesecima ili čak godinama prodaju imaju značajno manju šansu ostvariti cijenu kojoj su se mogli nadati u prvom valu ponude kada najveći broj kupaca iskaže interes za nekretninu i pogleda ju. Radi se o obrnuto proporcionalnom zakonu: što se nekretnina duže prodaje veća je šansa za ostvarenje niže cijene, budući da s vremenom kupci stječu dojam da s nekretninom nešto nije u redu. S druge pak strane preniska cijena odaje dojam da nekretnina ima skrivenih nedostataka i mana za ugodan život te je se stoga želite hitno i pod svaku cijenu riješiti što je također negativan čimbenik, gotovo  jednako kao i previsoka cijena.

Ključno je da ste svjesni stanja na tržištu. Nemojte biti žrtva relikvija prošlog vremena. Savjete o cijeni tražite isključivo od profesionalaca, onih aktera na tržištu koji su svjedoci raskoraka između oglašenih i ostvarenih cijena, te aktivni sudionici u tržišnoj dinamici.

2. PRIPREMITE DOKUMENTACIJU

Nikada nemojte zaboraviti pripremiti svu dokumentaciju koja vam je nužna za proces kupoprodaje. Tu primarno mislim na izvadak iz zemljišne knjige, budući da je on jedini relevantan dokaz o vlasništvu. Mnogi prodavatelji još uvijek smatraju da je dovoljno imati pravni temelj stjecanja pa često prezentiraju kupoprodajni ili darovni ugovor kao dokaz vlasništva, a što predstavlja zapreku te usporava proces prodaje. Pravni učinci upisa prava u zemljišnu knjigu vezani su uz mogućnost raspolaganja nekretninom. Najčešći primjer mogućnosti raspolaganja samo za nekretninu koja je upisana u zemljišnu knjigu je zasnivanje hipoteke u svrhu osiguranja povrata kredita uz uvjet da je davatelj osiguranja upisan kao vlasnik. No bitno je napomenuti da ne samo kupci koji kupuju nekretninu putem kredita banke već i mnogi drugi ponudu neće ni razmatrati dok upis ne bude proveden, a vi upisani kao vlasnik.

Iako novijeg datuma, ne manje važna odredba odnosi se na obvezu certificiranja nekretnina koje se daju u prodaju pa je svakako uputno da ishodite certifikat te time kupcu pokažete odlučnost i ozbiljnost u namjeri prodaje.

3. UŠTEDITE VRIJEME

Kako je vrijeme «novac» koji svima nedostaje uštedite ga sebi, ali i svojim kupcima izradom tlocrta vaše nekretnine, kako bi izbjegli nepotrebne dolaske kupaca kojima nekretnina a priori ne odgovara iz nekog razloga (poput nedostatka sobe, pogleda na sjever, kupaone bez prozora, itd.)

4. OSTAVITE DOBAR DOJAM

Kvarovi, nečistoća i neurednost strašno narušavaju prvi dojam i smanjuju šansu za uspješnom prodajom pa ih stoga svakako prije dolaska kupca popravite.

Kada uzmemo u obzir činjenicu da se prvi dojam stvara u 30 sekundi tada znamo da već u tom periodu kupac formira prvi dojam želi li tu stanovati. Upravo iz tog  razloga kupci žele vidjeti uredan, ispravan i siguran dom za sebe i svoju obitelj. Nikada nemojte štediti na sitnim popravcima, ali isto tako ne pretjerujte s ulaganjima i uređenjem po svom ukusu jer zasigurno nikada nećete povratiti uloženi novac, pogotovo ako ulaganje doseže 20% ili više vrijednosti nekretnine.

5. PUSTITE SUNCE NEKA GOVORI

Uklonite teške i mračne zastore i mnoštvo osobnih stvari te pustite sunce u vaš prostor. Obasjat će ga i učiniti poželjnim domom budućem vlasniku. Nikada se nemojte opterećivati namještajem i opremom, mjerilo nije luksuz i vrijednost već čist i uredan prostor, a svaki to lakše postaje uz dovoljno sunca i svjetla. Ne dopustite da vaše stvari determiniraju prostor i budućeg vlasnika pa svakako uklonite sve nepotrebne sitnice i osobne stvari. Prostor će prodisati, a novi će se vlasnik lakše uživiti u svoju ulogu budućeg domaćina.

6.  DONESITE ODLUKU

Želite li nekretninu prodavati sami ili posao prepustiti stručnim osobama - agentima? Ukoliko se odlučite na suradnju sa agencijom prepustite prodaju «svom» Agentu jer on zna ili bi trebao znati sve prednosti vaše nekretnine ali isto tako i potrebe kupca. Ključna dimenzija je povjerenje u Agenta jer on vam može biti najbolji saveznik u procesu prodaje. Odvojite vrijeme za dobar odabir, kako biste uistinu znali da će agencija učiniti sve da zaštiti vaša prava i prevenira nastanak sporova, koja će učiniti sve da na najbolji način prezentira vašu nekretninu i učini ju dostupnom mnogim kupcima. Dosadašnje iskustvo kaže da veliki broj agencija ne znači i veću šansu za brzom prodajom. Čak štoviše, odabir mnoštva agencija može donijeti suprotan učinak i smanjiti šansu za uspješnu prodaju, budući da će se smanjiti njihov interes i trud jer će znati da vam nisu  prvi i jedini izbor.

7. ODLUČITE BRZO

Nemojte biti kruti u pregovorima i isticati samo vaše uvjete. Budite fleksibilni u pregovorima. Cilj je postići dogovor na obostranu korist. Potrebno je biti realan i distancirati se od vlastitih potreba te cijenu prilagoditi zahtjevu tržišta. Moć uspješnog pregovaranja je kompleksan posao, stoga nemojte podcijeniti Agentovo iskustvo i znanje. Brzina se odnosi na prihvat ponude kupca po zakonu « željezo se kuje dok je vruće». Stoga ne čekajte da prođe puno vremena i dođe bolji kupac jer će postojeći otići u potrazi za boljom nekretninom ili se čak i potpuno predomisliti.

Izvor: nekretnine.net