15.10.2015

U Hrvatskoj oko 67.000 privatnih iznajmljivača s više od pola milijuna kreveta

Ministarstvo turizma obiteljski smještaj smatra važnim dijelom hrvatskog turizma


U Hrvatskoj je oko 67.000 tisuća privatnih iznajmljivača koji raspolažu s više od pola milijuna kreveta, a u ukupnim smještajnim oblicima sudjeluju s 50 posto, rečeno je na drugom Forumu obiteljskog smještaja (FOS) koji je održan u Poreču u organizaciji Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.
Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije kazao je kako trendovi u turizmu i gospodarstvu daju poticaj daljnjem razvoju obiteljskog smještaja i obiteljskom vođenju turističkih objekata i usluga.

Prema podacima koje je iznio Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u obiteljskom smještaju do kraja rujna ove godine zabilježeno je pet milijuna turističkih dolazaka te ostvareno oko 30 milijuna noćenja. Ministarstvo turizma obiteljski smještaj smatra važnim dijelom hrvatskog turizma, a ove je godine s bespovratnih 14 milijuna kuna financiralo izgradnju 399 bazena u tom obliku smještaja.

Uvedene su i dvije nove kategorizacije - difuzni i integralni hotel, a sve s ciljem umrežavanja privatnog smještaja, te na koncu i veće financijske dobiti.
Grčki konzultant za obiteljski smještaj Pantazis Pastras kazao je kako u toj zemlji, koja prema najnovijim podacima od turizma ostvaruje 1,5 milijardi eura prihoda, još uvijek ne postoji udruga koja okuplja privatne iznajmljivače. Grčki privatni iznajmljivači suočavaju se s nizom problema pa tako vlasnik nekog privatnog turističkog objekta ne može taj objekt iznajmiti gostu na manje od 30 dana, ako za to nema dozvolu. Također, u Grčkoj velik broj ljudi više ne može održavati svoje objekte, pa se postavlja pitanje što će biti s tim objektima u budućnosti.

Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), naglasio je kako je situacija kompleksna zbog razjedinjenosti obiteljskog smještaja i velikog broja malih smještajnih jedinica.

Kako bi se unaprijedio obiteljski smještaj u Hrvatskoj još više trebaju surađivati proizvođači i pružatelji raznih usluga s vlasnicima obiteljskog smještaja, smatra Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

Izvor: domosfera.hr