12.11.2015

Porez na nekretnine - kosturi iz ormara

Prije bilo kakvih reformi i poreznih promjena nužno je urediti vlasništvo kroz evidenciju zemljišnih knjiga

U ozračju završenih parlamentarnih izbora ponovo se počela spominjati već gotovo zaboravljen - porez na nekretnine. O toj temi se dosta pisalo, a i svaki takav spin do sada je utjecao na tržište nekretnina, tako da ni ovoga puta ne očekujemo da će biti drugačije. No, to me nagnalo na pitanje kako vladajući (ma tko to u konačnici bio) misle stvoriti temelje za provođenje takvog poreza. Logika govori da ako na "nešto" namjeravaš naplatiti porez, "to" mora biti negdje evidentirano s točnim podacima kako bi na kraju računica "štimala".

Na hrvatskom tržištu nekretnina, bez obzira na dugogodišnje napore sređivanja zemljišnih knjiga, legalizacije i digitalizacije, iz iskustva mogu reći da 30% nekretnina nema savršeno "čiste" papire. Čak i kada nekretnina ima uredan vlasnički list i na prvi se pogled čini da je sve u redu, ako se krene dublje provjeravati dokumentaciju, iz tog našeg imaginarnog ormara počinju ispadati kosturi prošlosti.

Zadnji takav "predmet", koji me je i inspirirao za ovu kolumnu, bio je stan u strogom centru Zagreba, s urednim vlasničkim listom iz knjige položenih ugovora, gdje smo istražujući za kupca povijest toga stana i legalnost saznali da:

a) stanje na terenu ne odgovara građevinskoj dozvoli
b) površina stana nije u skladu s glavnim projektom
c) suvlasnici jedan drugom osporavaju površine, a da to nije nigdje zabilježeno, točnije vidljivo u zemljišnim knjigama.

I to je na žalost samo jedan od brojnih primjera, od onih najbanalnijih da prodavatelj treba "samo" uskladiti površinu katastra i gruntovnice, do onih drastičnih gdje ima i lažiranih etažnih elaborata, tehničkih pregleda za izdavanje uporabne dozvole koju su se očito obavljali u obližnjem restoranu, pa sve do građevinskih dozvola izdanih za tri stana, a na terenu ih se, eto slučajno, sagradilo šest.

Dakle, prije bilo kakvih reformi i poreznih promjena nužno je urediti vlasništvo kroz evidenciju zemljišnih knjiga, jer kako naplatiti porez ako netko u vlasničkom listu ima upisan stan površine 49 m2, građevinska dozvola i projekt su za isti taj stan ali površine 69 m2, a u ugovoru o kupoprodaji stoji da je kupljena površina 51m2?

Pretpostavka je da je i taj najavljeni porez jedan od razloga povezivanja glavne knjige s knjigom položenih ugovora, čiji se rok za završetak produžuje iz godine u godinu. Ostaje vidjeti kamo najavljene reforme vode, a do tada moramo držati oči širom otvorene i s izuzetnom pažnjom "otvarati ormare".

Izvor: Domosfera.hr