11.02.2016

Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!

Našli ste stan koji odgovara svim vašim željama i potrebama. Željeli biste ga kupiti i planirate podići kredit. No, niste potpuno sigurni što prvo trebate napraviti kako biste realizirali vaš naum. Takva se prilika ne propušta i važno je da ne gubite vrijeme. Zato ćemo navesti nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju.

Prvo i osnovno: Ostavite si vremena. Nemojte obećati prodavatelju da će isplatu dobiti u roku dva tjedna, jer ćete sebe dovesti u problem. Za realizaciju stambenog kredita potrebno je otprilike mjesec dana - ako ide po planu. No, uvijek računajte i na nepredviđene okolnosti koje proces mogu ponešto oduljiti. Ne obećavajte ako još niste provjerili može li vam se kredit zaista i odobriti.

Ako ne znate koliku visinu novog zaduženja mogu izdržati vaša primanja i postojeći troškovi, iskoristite uslugu Vaše banke i zatražite potvrdu o ispunjavanju uvjeta za odobrenje stambenog kredita. Naime, potencijalnim korisnicima stambenih kredita omogućeno je besplatno dobivanje takve neobvezujuće potvrde. Njome se potvrđuje da prema trenutačnoj kreditnoj sposobnosti možete ispuniti uvjete za odobrenje kredita, a ona vrijedi šest mjeseci.

Provjerite osnovne uvjete kreditiranja. Bez obzira s kojom bankom inače poslujete, kredit možete podići i u drugoj banci. Svaka banka na svojim internetskim stranicama ima objavljene osnovne uvjete podizanja kredita i za vaše promišljanje na prvom koraku bit će dovoljno da ih pročitate kako biste dobili potpuniju sliku.

Napravite osobni plan i procjenu. Razmislite koliku biste ratu ili anuitet mogli plaćati mjesečno, a da ne ugrozite svoje mjesečne potrebe. Budite objektivni! Računajte i na to da će vam trebati određeni novac za troškove koje ćete morati odmah podmiriti (npr. trošak bilježnika).

Izradite svoj okvirni izračun otplate. Svaka banka na svojim internetskim stranicama ima kalkulatore za približan izračun otplate. Unesite iznos kredita koji vam je potreban i ratu koju biste mogli plaćati. Dobit ćete broj godina otplate. Nemojte olako reći: "Već ću ja to nekako" ako vam već sada rata izgleda velika, a broj godina beskonačan. Kredit je puno lakše dobiti nego otplatiti. Zato još jednom razmislite o svemu.

Držite se pravila namjene. Za kupnju stambene nekretnine izaberite stambeni kredit. Iako vam je možda potreban kredit za samo dio iznosa, stambeni krediti uvijek imaju niže kamatne stope, a na dulji rok to nije nevažno. Pogledajte u izračunu koliko ćete ukupno kamate platiti u jednom i u drugom slučaju. Ako kupujete nekretninu visokog energetskog razreda, izaberite neki od tzv. zelenih kredita. Također, nemojte se iznenaditi ako vam bankar ponudi i neku drugu povoljniju opciju za koju niste znali.

Usporedite uvjete. Za usporedbu visine kamatne stope i troškova naknada služi tzv. efektivna kamatna stopa (EKS). No, to nije jedini kriterij. A za to je najbolje dogovoriti sastanak s bankarom. Cijela slika izgleda ponekad potpuno drugačije nakon razgovora.

Ugovorite sastanak s bankarom. Pitajte mailom ili telefonom koju biste dokumentaciju trebali donijeti na sastanak. Ako bankara pripremite na svoja pitanja, veća je vjerojatnost da ćete brže dobiti precizniju i potpuniju informaciju što vam može ponuditi. Stambeni krediti imaju puno detalja i opcija - dajte bankaru mogućnost da vam ponudi najbolje rješenje.

Pitajte, pitajte, pitajte! Nemojte se prestraviti kad dođete u banku i čujete pojmove koji su vam strani. Zaustavite bankara svaki put kad vam nešto nije jasno. On je tu zbog vas.

Dajte bankaru potpunu informaciju. Iako će vas bankar u razgovoru pitati najvažnija pitanja, pripremite odgovore kako biste mu olakšali. Bitni elementi mogu se svesti na informacije o nekretnini, vašem statusu kao zaposlene osobe (primanjima) i željenoj opciji kreditiranja. Sve tri grupe su važne. Nemojte zanemariti informacije kao što su vlasništvo nad nekretninom koju kupujete i urednost njezinog upisa u zemljišnim knjigama. Možda nema nikakvih problema da vam se odobri kredit, ali ne za tu nekretninu!

Pažljivo slušajte i ostale uvjete. Nije nevažno s kojim datumom ćete otplaćivati ratu i na koji način, koliki iznos ćete plaćati godišnje za osiguranje nekretnine od požara i vas za slučaj nesretnog slučaja, otplaćujete li zasebno glavnicu i kamatu ili sve zajedno u tzv. anuitetu… U našoj je ljudskoj naravi da nam je trenutačno važno da dobijemo novac i zato često prečujemo neke bitne stvari.

Razmišljajte o dodatnim mogućnostima! Nemojte odmah "potonuti" ako nekretnina koju želite kupiti nije dostatne vrijednosti ili iz drugog razloga nije podobna banci za zalog. Umjesto nje, ili dodatno, možete za zalog ponuditi i drugu nekretninu. Nije nužno da bude u vašem vlasništvu npr. vlasnici mogu biti roditelji, braća… Naravno, bit će potrebna njihova suglasnost na ugovoru da nekretninu žele dati u zalog za vaš kredit. A možda ćete trebati odustati od ove nekretnine. Tko zna, možda vam se smiješi još bolja. Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate.

Izvor : Domosfera.hr