14.02.2023

RCN Valentinovo

Remax Centar nekretnina u Istri posjeduje urede u Umagu, Poreču, Rovinju i Puli, a povodom Valentinova donosimo zanimljive ljubavne priče s ovoga poluotoka.Jeste li znali da u Istri se dvije veličanstvene građevine vezuju uz ljubav dviju zaljubljenih osoba: svjetionik u Savudriji i pulska Arena. Savudrijski svjetionik najstariji je aktivni svjetionik na Jadranu uz kojeg je vezana tužna ljubavna priča.
Prema predaji, svjetionik Savudrija-Salvore izgradio je 1818. godine grof Klemens Metternich (1773.-1859.), utjecajan austrijski političar i državnik, namijenivši ga lijepoj hrvatskoj plemkinji u koju se zaljubio na jednom balu u Beču. Nažalost, zdanje u kojem su trebali zajedno živjeti nikad nije dočekalo svoje vlasnike. Plemenita Hrvatica umrla je tijekom posljednjih dana dovršavanja svjetionika, a austrijski grof ga više nikada nije posjetio.

Prema drugoj predaji, rimski car Tit Flavije Vespazijan, opijen ljubavlju, dovršio je gradnju velebne Arene u čast svoje zanosne ljubavnice, prelijepe Puljanke, robinje pa liberte, oslobođenice. Vespazijanova miljenica bila je energična i inteligentna žena koja, nakon smrti njegove supruge Domicile, dolazi na dvor i ostaje carevom suputnicom do svoje smrti 75. godine.

U ljubavnim pričama u Istri, posebno mjesto ima i Giacomo Casanova, zacijelo najpoznatiji svjetski ljubavnik. Povijesno je utemeljeno da je dvaput bio u Vrsaru. Prvi put je Vrsar posjetio 1743. godine, kada je upoznao sluškinju don Girolama. Najprije se sluškinja, koja je posluživala i brinula se o tada bolesnom Giacomu, opirala njegovom šarmu, međutim teško mu je bilo odoljeti. Njihova se ljubav zbog silnih Casanovinih putovanja po svijetu, nije uspjela održati. Predaju o velikom ljubavniku uključila je Turistička zajednica Vrsara u svoju turističku priču organizacijom festivala ljubavi i erotike "Casanovafest".
Možemo reći da ovaj poluotok ima definitivno veliku ljubavnu povijest i energiju, zato ako želite ispisati lijepu ljubavni priču pronađite i savršenu nekretninu. Naši agenti vas čekaju na ovom „Poluotoku ljubavi“.